Mąki i skrobie

Wyświetlanie 1–21 z 37 wyników

Mąka pszenna, ryżowa, żytnia i bezglutenowa – Wiejskie Przysmaki

Praktycznie każda kuchnia świata potrzebuje solidnej bazy do przygotowywania wypieków, placków czy ciast. Mąka – pszenna, ryżowa, żytnia i bezglutenowa – po którą sięgasz w swojej? 

Mąki dostępne w naszym asortymencie to produkty, które wyróżniają się jakością, kontrolowanym pochodzeniem i brakiem niepotrzebnych dodatków – spulchniaczy, barwników, emulgatorów i polepszaczy. Struktura, wygląd i smak naszych mąk pochodzą wyłącznie z natury. 

Poznaj właściwości dostępnych rodzajów mąk i odkryj, zainspiruj się tym, jak możesz je wykorzystać. 

Mąka pszenna – klasyczny wybór w ekologicznej wersji

To właśnie z mąki pszenne powstają najbardziej puszyste chleby, delikatne ciasta i domowe makarony. Obawiasz się jej nadmiernego przetworzenia? Sięgaj po produkty, które pochodzą z ekologicznych upraw.

W zależności od stopnia przemiału możesz wybrać mąkę pszenną białą lub pełnoziarnistą. Pierwsza doskonale nadaje się do lekkich wypieków, druga – do bardziej odżywczych i sycących potraw.

Jak najlepiej wykorzystać mąkę pszenną? Wypróbuj ją w przepisach na:

  • domowe pierogi,
  • puszyste ciasta i ciasteczka,
  • tradycyjny chleb pszenny. 

Mąka ryżowa – skorzystaj z jej właściwości

Mąkę ryżową wytwarza się z drobno zmielonego ryżu – jest naturalnie bezglutenowa i wyjątkowo delikatna w smaku. Czy wiesz, że właśnie ten rodzaj mąki świetnie sprawdza się w przepisach, które wymagają chrupiącej struktury?

Ze względu na swoją neutralność jest doskonałą bazą do pieczenia ciast i przygotowywania naleśników. Może być również używana jako naturalny zagęstnik do zup czy sosów. 

Propozycje zastosowania mąki ryżowej:

  • domowe naleśniki bezglutenowe,
  • lekkie i puszyste biszkopty,
  • panierki do mięsa, tofu i warzyw. 

Mąka żytnia – idealna do zdrowych wypieków

Najwyższa zawartość błonnika, witamin z grupy B i niezbędnych składników mineralnych – zadbaj o pełnowartościowość diety, wykorzystując w przepisach ekologiczną mąkę żytnią. 

Jej specyficzne właściwości sprawiają, że jest niezastąpiona w tradycyjnych wypiekach. Spróbuj upiec chleb na zakwasie! 

Jak inaczej możesz wykorzystać mąkę żytnią?

  • Użyj jej jako dodatku do naleśników, aby wzbogacić ich smak i strukturę.
  • Przygotuj pełnoziarniste krakersy, idealne na zdrową przekąskę.

Mąki bezglutenowe – dla osób z celiakią i nietolerancjami

Powtarzalność – problem, z którym zmaga się wiele osób na dietach bezglutenowych. Jak się jej pozbyć? 

Wystarczy zaopatrzyć się w różnorodne mąki bezglutenowe i odkryć nowe możliwości w kuchni. Zamów mąki produkowane z roślin naturalnie pozbawionych glutenu. Każdy rodzaj charakteryzuje się unikalnym smakiem i właściwościami. 

  • Przygotuj domowy chleb bezglutenowy na drożdżach.
  • Upiecz pyszne ciasto. 
  • Eksperymentuj z plackami czy goframi.